Ζουμερά Brownies με πραλίνα Bueno (sugar free)


Σήμερα θα μιλήσουμε για ΤΗ συνταγή. Και βάζω κεφαλαία γιατί πραγματικά αυτά τα brownies παραμένουν ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε nosugar συνταγή. Όταν αποφάσισα να κόψω τη ζάχαρη ήταν η πρώτη συνταγή που δοκίμασα να φτιάξω και πραγματικά έμεινα έκπληκτη με το αποτέλεσμα. Έχουν όλη τη γλύκα της σοκολάτας μαζί με μια ζουμερή και βελούδινη υφή. Όταν τα φτιάχνω δεν μένουν πάνω από μια μέρα στο ταψί οπότε καταλαβαίνετε για τι γεύση μιλάμε. Επίσης είναι vegan ή αλλιώς νηστίσιμα αφού δεν περιέχουν ούτε γαλακτοκομικά, ούτε αυγό! 




Η εκδοχή που θα σας δώσω παρακάτω είναι με γάλα αμυγδάλου που τους δίνει και ένα παραπάνω άρωμα, εσείς μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κανονικό γάλα τα έχω δοκιμάσει και είναι εξίσου υπέροχα! Έχοντας φτιάξει λοιπόν τα συγκεκριμένα brownies σκέφτηκα να τα αναβαθμίσω και να τα "λερώσω" με μια εκδοχή πραλίνας μπουένο χωρίς ζάχαρη την οποία φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε άλλες παρασκευές. Θα σας δείξω σε επόμενη συνταγή που χρησιμοποίησα ό,τι περίσσεψε. Βγάλτε το μπώλ τώρα!

Υλικά για τα Brownie:

200γρ. πάστα χουρμά (έδειξα πως τη φτιάχνουμε εδώ)
125γρ. κουβερτούρα ή dark κουβερτούρα ή κουβερτούρα με στέβια για nosugar εκδοχή
240γρ. γάλα αμυγδάλου
80γρ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
100γρ. μέλι
εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι
30γρ. κακάο
120γρ. αλεύρι ολικής μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
30γρ. αλεύρι βρώμης
1κ.γ. μπέικιν
1κ.γ. σόδα


Υλικά για την πραλίνα μπουένο:

60γρ. φουντούκια
50γρ. ζάχαρη καρύδας
30γρ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
1κ.σ. βούτυρο
180γρ. κρέμα γάλακτος light
μια πρέζα αλάτι
άρωμα φουντούκι
1 ζελατίνα

Για τα brownies θα φτιάξουμε αρχικά την πάστα χουρμά, μουλιάζοντας τους χουρμάδες σε καυτό νερό μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν τελείως και στη συνέχεια θα τους βγάλουμε τα κουκούτσια και θα τους ξεφλουδίσουμε και θα τους λιώσουμε σε πάστα στο multi μαζί με λίγο απο το νερό που θα τους έχουμε μουλιάσει.

Στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπέν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το γάλα μέχρι να έχουμε ουσιαστικά ένα σοκολατένιο γάλα. Το προσθέτουμε στην πάστα χουρμά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 


Στη συνέχεια θα βάλουμε όλα τα υλικά με τη σειρά αφήνοντας για το τέλος τα αλεύρια. Αυτό ήταν! Πανεύκολο; 


Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι θα αρχίσει να κάνει ραγίσματα στην επιφάνεια του. Αυτό θέλουμε. Ένα κόλπο που χρησιμοποιώ είναι να πατάω το γλυκό ελαφριά με δύο δάχτυλα. Αν το δάχτυλο μου δε διαπερνάει το μείγμα τότε έχει ψηθεί καλά. Αν το αφήσετε παραπάνω θα ξεραθεί και θα κάνει κρούστα, θα γίνει σαν κέικ μη το φοβηθείτε αν φαίνεται ζουμερό έτσι πρέπει να είναι...


Το χαράζουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε. 


Για την πραλίνα θα χρειαστούμε ένα κατσαρολάκι και ένα μπλέντερ. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα φουντούκια και τα καβουρδίζουμε ελαφριά. Παράλληλα μουλιάζουμε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για να μαλακώσει. Μόλις τα φουντούκια ζεσταθούν αρκετά θα βάλουμε τη ζάχαρη καρύδας μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια το σιρόπι αγαύης. Καταλάβατε τι γίνεται ε; Καραμελώνουμε τα φουντούκια χωρίς ζάχαρη. Μόλις λιώσουν καλά όλα προσθέτουμε και το βούτυρο. 

Σε ένα μπλέντερ θα βάλουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζελατίνα, το αλάτι και το άρωμα φουντούκι και θα προσθέσουμε τα φουντούκια. Χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και έχουμε την πραλίνα μπουένο! Τόσο εύκολα. Αν θέλετε να σφίξει θα τη βάλετε στο ψυγείο. Μετά από μερικές ώρες θα γίνει σαν μούς. 


Βάλτε τη πάνω από τα brownies ή φάτε τη σκέτη με το κουτάλι ή φάτε τα brownies σκέτα ή κόψτε τα και βάλτε την πραλίνα ανάμεσα κάντε ό,τι θέλετε δε θα σας πω εγώ τι να κάνετε! Εγώ θα σας πω μόνο να τα δοκιμάσετε και να το διασκεδάσετε γιατί αυτή η συνταγή είναι η χαρά του υγιεινού γλυκού... Have fun and lick the bowl!




2 σχόλια:

  1. Το βούτυρο δεν είναι vegan :p

    Εκτός αν εννοείτε φυτικό βούτυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Τα Brownies είναι vegan συνταγή όχι η πραλίνα είναι δύο διαφορετικές συνταγές.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή