Energy balls με χουρμάδες, καρύδια και βρώμη (sugar free)


Η νέα μου εμμονή λέγεται energy balls, ή ελληνιστί μπάλες ενέργειας. Τι καλύτερο για έναν "μπωλ-γλύφτη" σαν κι εμένα δηλαδή; Πάντα μου άρεσε να καθαρίζω ό,τι έμενε στα μπώλ και στον κάδο του μίξερ από τα κέικ που έφτιαχνε η μαμά μου. Σκέφτηκα τότε, τι ωραία που θα ήταν να υπήρχε ένα γλυκό που να σου πρόσφερε ακριβώς αυτή την αίσθηση; Έχοντας φάει λοιπόν μια μέρα τη μισή δόση για τα chocolate chip cookies μου πριν την ψήσω(!), αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι που να μπορώ να το φάω ωμό, σαν μπουκίτσες και να είναι και υγιεινό χωρίς ζάχαρη. Ψάχνοντας λοιπόν ανακάλυψα την νέα τάση που λέγεται energy balls και την προσάρμοσα στα γούστα μου. 



Θα ακολουθήσουν και άλλες παραλλαγές αλλά όλες πάνω κάτω είναι στην ίδια φιλοσοφία. Να τρως κάτι μικρό, που να σε γεμίζει ενέργεια και να είναι κυρίως νόστιμο σαν τρουφάκι... Οι μπαλίτσες αυτές θυμίζουν τη ζύμη του μελομακάρονου στη γεύση και είναι έξτρα θρεπτικές λόγω των χουρμάδων και της βρώμης. Για να δούμε εσύ μπορείς να φας μόνο ένα;




Υλικά:

100 γρ. καρύδια τριμμένα στο multi
50γρ. αλεύρι βρώμης ή νιφάδες βρώμης περασμένες στο multi
150γρ. μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη τριμμένα στο multi
200γρ. χουρμάδες
200γρ. νερό
1 κ.σ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
κανέλα/γαρύφαλλο/μοσχοκάρυδο/τζίντζερ/βανίλια/αλάτι


για το γαρνίρισμα: ζάχαρη καρύδας, νιφάδες βρώμης


Ακόμα ένας λόγος που αγαπώ αυτές τις energy balls είναι για το πόσο απλές είναι στην παρασκευή τους. Μέσα σε δέκα λεπτά έχεις έτοιμο γλυκό για τσιμπολόγημα στο ψυγείο και χωρίς να λερώσεις ένα βουνό σκεύη. 



Αρχικά θέλουμε να μαλακώσουμε τους χουρμάδες. Εγώ τους βάζω μέσα σε καυτό νερό και τους αφήνω γύρω στα δέκα λεπτά. Αν βιάζεστε μπορείτε να τους βάλετε και στο φούρνο μικροκυμάτων για δέκα λεπτά με το νερό τους. Προσοχή! Θέλουμε το νερό να καλύπτει καλά όλους τους χουρμάδες. Όταν τους πατάτε και είναι μαλακοί, και κάπως άσπροι τότε είναι έτοιμοι.



 Στη συνέχεια τους ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα κουκούτσια και περνώντας τους στο multi με λίγο απ το νερό τους (περίπου 2κ.σ.) έχουμε την πάστα χουρμά. Η πάστα των χουρμάδων μοιάζει κάπως έτσι και είναι πεντανόστιμη.


Κρατάμε το υπόλοιπο νερό που έμεινε στην άκρη και ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με την πάστα του χουρμά. Αυτό ήταν!



Πλάθουμε σε μπαλάκια περίπου 30 γραμμαρίων και στη συνέχεια τα βουτάμε στο νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτά αρκούν για να κολλήσει καλά η γαρνιτούρα πάνω τους. Εγώ τα πασπάλισα με ζάχαρη καρύδας και νιφάδες βρώμης και πραγματικά έγιναν απίστευτα, εσείς πειραματιστείτε...


Boooooomb!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου