Υλικά:
500γρ. πένες ολικής άλεσης
200γρ. κρεμμύδι ξερό, πράσο, φινόκιο ψιλοκομμένα
300γρ. σπανάκι φρέσκο
500γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
200γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας συμπυκνωμένο
λίγη ζάχαρη ή στέβια
αλάτι/ πιπέρι/ πάπρικα καπνιστή
1 κύβο λαχανικών
λίγο τσίπουρο ή ούζο
μάραθο/άνηθο
ελαιόλαδο
παρμεζάνα τριμμένη
Αρχικά θα βράσουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε μπόλικο νερό με το μισό κύβο και αλάτι. Θα τα σουρώσουμε και θα κρατήσουμε σε μια κούπα όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Θα μας χρησιμεύσει στο να δέσει η σάλτσα μας.
Παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι θα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο (εγώ βάζω δύο κουταλιές της σούπας περίπου και αυτή είναι όλη η λιπαρή ουσία του πιάτου!) το κρεμμύδι το φινόκιο και το πράσο μέχρι να μαραθούν και ύστερα θα προσθέσουμε τα μανιτάρια. Όταν έχουν σωταριστεί καλά θα βάλουμε το σπανάκι και θα συνεχίσουμε να σωτάρουμε μέχρι να μείνει το μισό σε όγκο. Σβήνουμε με το τσίπουρο ή το ούζο και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα. Αλατι, πιπέρι πάπρικα τον υπόλοιπο κύβο και καλύπτουμε το τηγάνι μέχρι να μαγειρευτεί καλά η ντομάτα. Αν εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό που έχουμε κρατήσει από τα μακαρόνια (και μόνο αυτό το νερό όχι βρύσης!).
Μετά από δέκα λεπτά περίπου προσθέτουμε τον πελτέ και μια πρέζα γλυκαντική ουσία (εγώ χρησιμοποιώ στέβια). Συμπληρώνουμε και άλλο νερό που έχουμε κρατήσει από τα μακαρόνια αν χρειαστεί και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά να κρυώσει λίγο πριν ρίξουμε το γιαούρτι. Μόλις ανακατέψουμε και το γιαούρτι η σάλτσα θα γίνει από κόκκινη ρόζ!
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα, ανακατεύουμε να πάει παντού και σερβίρουμε με παρμεζάνα τριμμένη και λίγο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο. Δοκιμάστε τη και δε θα πιστεύετε τη νοστιμιά που κρύβουν τόσες λίγες θερμίδες...
Have spaggeti fun Bowlickers!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου