Οι περισσότεροι όταν ακούνε τη φράση "χωρίς ζάχαρη" φαντάζονται γλυκά άνοστα και άγευστα χωρίς υφές. Δεν θα το αρνηθώ, το ίδιο πίστευα κι εγώ. Μέχρι που άρχισα να πειραματίζομαι με εναλλακτικά γλυκαντικά. Και υπάρχουν πραγματικά τόσα πολλά!Στις συνταγές μου δύσκολα θα βρείτε λευκή και καστανή ζάχαρη, λευκό αλεύρι, ηλιέλαια και μαργαρίνες, επεξεργασμένα τρόφιμα τίγκα στα συντηρητικά και κονσέρβες όλα αυτά δηλαδή που πλέον έχουν κατηγορηθεί για την παράλογη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο καρκίνου. Εδώ λοιπόν τρώμε πλέον εποχικά, χωρίς στερήσεις. Άλλωστε μπορείς να φας τα πάντα, αρκεί να είναι αληθινό φαγητό που έχεις φτιάξει ΜΟΝΟΣ σου, με πρώτες ύλες που ξέρεις.
Ψάχνοντας λοιπόν όλα αυτά έπεσα πάνω σε αυτό το θαύμα της φύσης που λέγεται ζάχαρη καρύδας. Η ζάχαρη αυτή παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας και μας έρχεται από την μακρινή Ινδονησία. Έχει μια φυσικά γλυκιά γεύση με αρώματα καφέ, κακάο και καραμέλας και έχει πραγματικά τόσα οφέλη που θα χρειαζόταν άλλες δυο παραγράφους για να τα γράψω, γι αυτό θα σας αφήσω να το ψάξετε μόνοι σας. Και το βασικότερο; Έχει πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απο την κανονική ζάχαρη. Προσοχή! Αν τη δοκιμάσετε σίγουρα θα εθιστείτε...
Σε αυτή τη συνταγή λοιπόν ταιριάζουμε αυτήν την υπέροχη ζάχαρη με το βούτυρο αμυγδάλου (εγώ το φτιάχνω μόνη μου εσείς μπορείτε να το προμηθευτείτε και έτοιμο) και φτιάχνουμε την πιο εθιστική πραλίνα με αρώματα αμυγδάλου. Και σας μιλάει ένας άνθρωπος που έχει φάει βάαααζα απο νουτέλα πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Τρώγεται σαν άλειμμα στο ψωμί, σε φρούτα, πάνω σε γιαούρτι ή και σκέτη με το κουτάλι!
Υλικά:
100γρ. νερό
80γρ. γάλα εβαπορέ Light
80γρ. βούτυρο αμυγδάλου
80γρ. γάλα σκόνη
150γρ. ζάχαρη καρύδας
50γρ. κακάο
50γρ. λάδι καρύδας
50γρ. λάδι καρύδας
εσάνς βανίλιας/πικραμύγδαλου
Η εκτέλεση είναι πολύ απλή. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα διαλύοντας μέσα τη ζάχαρη. Δεν βράζουμε το μείγμα απλώς προσέχουμε να διαλυθεί η ζάχαρη καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο, το γάλα σκόνη, το λάδι καρύδας λιωμένο, τα αρώματα και στο τέλος το βούτυρο αμυγδάλου. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα και η πραλίνα είναι έτοιμη.

Αποθηκεύουμε σε βάζο στο ψυγείο, γιατί σε αντίθεση με του εμπορίου δεν έχει συντηρητικά οπότε θα χαλάσει αν μείνει καιρό εκτος ψυγείου. Εμένα δεν έχει τύχει να χαλάσει γιατί δεν έχει μείνει ποτέ πάνω από 3 μέρες χωρίς να φαγωθεί οοοόλη... Καλή επιτυχία!
Η εκτέλεση είναι πολύ απλή. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα διαλύοντας μέσα τη ζάχαρη. Δεν βράζουμε το μείγμα απλώς προσέχουμε να διαλυθεί η ζάχαρη καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο, το γάλα σκόνη, το λάδι καρύδας λιωμένο, τα αρώματα και στο τέλος το βούτυρο αμυγδάλου. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα και η πραλίνα είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου