Πάει λίγος καιρός που με έχει πιάσει νοσταλγία για διακοπές. Καλοκαιρινές διακοπές όχι ό,τι κι ό,τι.. Κι εκεί που θυμόμουν την παραλία του Μαυροβουνίου έξω απ το Γύθειο μου ήρθε στο μυαλό και η σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι που μου είχε δώσει σαν αναμνηστικό εκείνος ο τρομερός Τσέχος που μας φιλοξένησε για δύο μέρες, και καθόταν στο ψυγείο μου κλειστή. Κι επειδή είμαι Υδροχόος με ωροσκόπο Καρκίνο λέω με τι θα συνοδέψω αυτό το dressing; Α ναι με φακές!
Υλικά:
250γρ. φακές
1 ξερό κρεμμύδι
1 χλωρό κρεμμύδι
10-15 ντοματίνια βελανίδια
φέτα/ανθότυρο/τυρί κρέμα
ρίγανη/πάπρικα/κουρκουμά/μείγμα λαχανικών σκόνη/αλάτι/πιπέρι
ελαιόλαδο
Dressing:
2κ.σ. ελαιόλαδο
2κ.σ. μπαλσάμικο
2κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1κ.γ. μηλόξυδο
1κ.γ. μουστάρδα
ξύσμα πορτοκαλιού
Πρώτα βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν όχι όμως να λιώνουν, στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τις αρωματίζουμε με τα μυρωδικά. Εγώ χρησιμοποιώ ρίγανη, πάπρικα γλυκιά, κουρκουμά, μείγμα λαχανικών και αλατοπίπερο (θα ταίριαζε και το λεμονοπίπερο). Εσείς πειραματιστείτε. Ψεκάζουμε με λίγο λάδι για να κολλήσουν τα μπαχαρικά στις φακές και έχουμε τη βάση της σαλάτας.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το μαιντανό και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στις φακές.
Απο πάνω βάζουμε τα τυριά. Πρώτα την κρέμα, ενα κομμάτι φέτα και το ανθότυρο.
Για το dressing ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα και προσθέτουμε. Αν θέλετε περισσότερο άρωμα βάλτε μες στη σαλάτα και 5-6 φέτες πορτοκαλιού. Πανδαισία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου