Αφορμή για την παρακάτω συνταγή ήταν μια εξαιρετική ποικιλία μελιού που πήρα από έναν μικρό παραγωγό. Μια ποικιλία διαφορετική από το κλασσικό θυμαρίσιο μέλι, ένα μέλι κίτρινο, σχεδόν χρυσαφί που οφείλει το χρώμα του στο ότι οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από εσπεριδοειδή. Η γεύση του είναι γλυκιά και κάπως όξινη. Σκέψου σαν να τρως ένα πολύ γλυκό λεμόνι! Τα αρώματα του επίσης αξεπέραστα, σου φέρνει στη μύτη τα άνθη της πορτοκαλιάς και της λεμονιάς, κάτι σαν άνοιξη, κάτι σαν αυτά που πάντα έβγαζαν τα δέντρα μας στην αυλή του πατρικού μου πριν αρχίσουν να δίνουν καρπούς.
Με αυτό το βαζάκι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω ένα αρωματικό κέικ. Ένα κέικ με όλα τα καλά της ελληνικής γης: ελαιόλαδο, γιαούρτι και φυσικά χυμούς εσπεριδοειδών από λεμόνι πορτοκάλι και μανταρίνι. Χωρίς ίχνος ζάχαρης χρησιμοποιώντας μόνο τη γλύκα του μελιού. Πραγματικά την ώρα που ψηνόταν μοσχομύρισε το σπίτι σαν κήπος... Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε γλυκά πορτοκάλια χυμού για σίγουρο αποτέλεσμα. Το σιρόπι μπορείτε να μη το βάλετε, μιας και το μέλι διατηρεί την υγρασία του και μετά το ψήσιμο και το κέικ δε θα στεγνώσει. Εγώ το έβαλα για έξτρα άρωμα και γεύση... Καλή επιτυχία!
Υλικά:
100γρ. ελαιόλαδο
2 αυγά
200γρ. μέλι
100γρ. γιαούρτι
80γρ. αλεύρι βρώμης
μια πρέζα αλάτι
άρωμα βανίλιας
160γρ. χυμό πορτοκάλι λεμόνι και μανταρίνι
ξύσμα απο μανταρίνι/πορτοκάλι/λεμόνι
100γρ. φαρίνα
150γρ. φαρίνα ολικής
1κ.σ. κοφτή σόδα
για το σιρόπι:
100γρ. μέλι
50 γρ.νερό
λίγο χυμό πορτοκάλι
για τη γαρνιτούρα: τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο
Δε θα χρησιμοποιήσουμε μίξερ απλά θα ανακατέψετε τα υλικά σε ένα μπώλ με τη σειρά. Πρώτα το ελαιόλαδο με το μέλι να διαλυθεί καλά και να έχουμε κάτι σαν σιρόπι.Το αρωματίζουμε με το ξύσμα και τη βανίλια, ρίχνουμε και την πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι.
Διαλύουμε τη σόδα στους χυμούς των εσπεριδοειδών και το βάζουμε κι αυτό στο μείγμα. Για το τέλος κρατάμε τα στεγνά υλικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά τα αλεύρια μέχρι να έχουμε ένα παχύρρεστο μείγμα, μια ζύμη κέικ που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την κανονική με τη ζάχαρη και το βούτυρο, είναι όμως πολύ πιο υγιεινή και με πιο ντελικάτη γεύση.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ που έχουμε προηγουμένως καλύψει με μια λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς και κάνουμε το κόλπο με το μαχαίρι. Βυθίζοντας το μαχαίρι μέσα στο κέικ πρέπει να βγαίνει στεγνό.
Για το σιρόπι ζεσταίνουμε ελαφριά όλα τα υλικά είτε στο μικροκυμάτων είτε σε κατσαρολάκι και το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό κέικ μόλις βγεί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε! Διακοσμούμε από πάνω με όποιον ξηρό καρπό μας αρέσει.
Don't forget to lick the bowl...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου