Χαλβάς πολίτικος με μέλι (sugar free)


Πάει λίγος καιρός που προσπαθώ να "χακάρω" τις παραδοσιακές συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς και να τις κάνω λίγο πιο υγιεινές. Το βασικό που θέλω πάντα να αφαιρέσω είναι η ζάχαρη. Τι καλύτερο λοιπόν και πιο παραδοσιακό από το μέλι;Στην Ελλάδα άλλωστε ευτυχώς το έχουμε ακόμα σε πληθώρα, και μάλιστα το μέλι το αληθινό, όχι τα σκευάσματα που πουλάνε ανακατεμένα με σιρόπια και νερό και τα βαφτίζουν μέλι.



Η μαμά μου έφτιαχνε τον παραδοσιακό χαλβά στη φόρμα, με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και μπορώ να πω πως δεν τον συμπαθούσα ιδιαίτερα. Μέχρι που σε ένα μαγαζί της Θεσσαλονίκης (μου διαφεύγει τώρα το όνομα πάνε τόσα χρόνια!) δοκίμασα αυθεντικό πολίτικο σιμιγδαλένιο χαλβά, τριφτό ίσα που να μπορείς να τον πιάσεις με το πιρούνι και με τόσο πλούσια γεύση που με ξάφνιασε. Ποιό ήταν το μυστικό; Το γάλα και το πορτοκάλι. Η παρακάτω συνταγή είναι ένας πειραματισμός μου να παντρέψω όλα αυτά. Την παράδοση, τις αναμνήσεις και την παιδική μου ηλικία και νομίζω πως τα χω κάπως καταφέρει...



Υλικά:


200γρ. σιμιγδάλι χοντρό
50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
80γρ. ελαιόλαδο
100γρ. βούτυρο
400γρ. γάλα φρέσκο ελαφρύ
200γρ. μέλι
φλούδα από ένα πορτοκάλι
2 ξυλαράκια κανέλας
κανέλα σκόνη/ γαρίφαλλο σκόνη/ μοσχοκάρυδο σκόνη/άρωμα πορτοκαλιού
μια πρέζα αλάτι

Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι. Θέλουμε να διαλυθεί καλά το μέλι χωρίς να βράσει το γάλα οπότε κοιτάμε η φωτιά να είναι χαμηλή. Προσθέτουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού και τα ξύλα της κανέλας και το αφήνουμε στην άκρη να είναι ζεστό και όχι καυτό.



Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα σιμιγδάλια.Βάζουμε και το γαρίφαλο, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το άρωμα του πορτοκαλιού. Ξεκινάμε το καβούρντισμα. Αυτή η διαδικασία θα πάρει αρκετή ώρα. Εμένα μου αρέσει το σιμιγδάλι να είναι ξανθό, όχι όμως ωμό. Οπότε μετά από περίπου ένα τέταρτο όταν αρχίζει και σκουραίνει τότε είναι έτοιμο. 


Είναι η ώρα να προσθέσουμε το γάλα. Αφαιρούμε τις φλούδες και τις κανέλες και ΠΟΛΥ προσεκτικά προσθέτουμε το γάλα στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Θα αρχίσει να κοχλάζει και να πετάει οπότε εδώ θέλει λίγη προσοχή. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για αρκετή ώρα μέχρι το μείγμα να ρουφήξει όλα τα υγρά του. Θα έχουμε μια πηχτή σιμιγδαλένια κρέμα σαν ζύμη. 


Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σκεπασμένη για περίπου ένα τέταρτο. Θέλουμε να κρυώσει λίγο ο χαλβάς μας και να ενσωματωθούν όλα τα αρώματα μεταξύ τους. 



Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να χτενίζουμε το χαλβά να αφρατέψει. Ο χαλβάς είναι έτοιμος. 


Τώρα μπορείτε είτε να τον βάλετε σε φόρμα ή σε πιατάκι. Εμένα μ αρέσει να τον σερβίρω σαν παγωτό με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα (εγώ χρησιμοποίησα Κευλάνης) και απολαμβάνουμε... Και ζεστός και κρύος τρώγεται εξίσου ευχάριστα. Κι αν είστε μερακλήδες σαν κι εμένα μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια κουβερτούρας, μαρμελάδα πορτοκάλι ή και πραλίνα...







I licked that!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου