Cheesecake με κρέμα λεμονιού (sugar free)


 Μπορώ να πω με ευκολία ότι το cheesecake είναι το αγαπημένο μου γλυκό ψυγείου, αυτή η εναλλαγή του αλμυρού με το γλυκό άλλωστε είναι ό,τι καλύτερο μπορεί κανείς να συναντήσει σε ένα δροσερό γλυκό. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ένα γλυκό που φτιάχνω χρόνια και πάντα κλέβει την παράσταση σε όποιο τραπέζι και να εμφανιστεί. Προσπάθησα να αφαιρέσω εντελώς τη ζάχαρη και μετά από πειραματισμούς τα κατάφερα! 



Χρησιμοποίησα υγρή στέβια, τίποτα εξειδικευμένο τη βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ αλλά αν είστε διστακτικοί χρησιμοποιήστε ζάχαρη άχνη για την κρέμα. Θα σας πρότεινα να μη πειράξετε καθόλου τη λεμονόκρεμα. Είναι η τέλεια λεμονόκρεμα με μέλι και λεμόνι και είμαι περήφανη που την πέτυχα τόσο νόστιμη! Επίσης θέλω να ζητήσω μια συγνώμη για την τελική φωτογραφία του γλυκού. Βλέπετε, δε μπορούσα να περιμένω να τη φωτογραφίσω ολόκληρη γι αυτό λείπει ένα μεγάλο κομμάτι. Σόοορι άνθρωποι είμαστε και μάλιστα λιχούδηδες (αν πάλι το φτιάξετε κι εσείς στείλτε μια φωτογραφία!). Φτιάξτε αυτό το γλυκό, σερβίρετε το στο πασχαλινό τραπέζι και εντυπωσιάστε... Καλό πάσχα στους bowlickers μου!


Για τη λεμονόκρεμα:
4 αυγά
120γρ. χυμός λεμονιού
ξύσμα από 4 λεμόνια
250γρ. μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)
8 κουταλιές του γλυκού βούτυρο (εγώ έβαλα light)
άρωμα βανίλια/ λίγο αλάτι/ άρωμα λεμόνι

Για τη βάση:
2 πακέτα digestive πράσινα χωρίς ζάχαρη
100γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή αμύγδαλα τριμμένα
80γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας (εγώ έβαλα light)
5-6 σταγόνες στέβια υγρή (δοκιμάζετε τι σας αρέσει)
ξύσμα από ένα λεμόνι
άρωμα λεμόνι

Για την κρέμα:
μια φυτική σαντιγί (στο σιδερένιο κουτί) ΚΡΥΑ απο το ψυγείο
600γρ. τυρί κρέμα (εγώ έβαλα light)
2 ζελατίνες (μουλιασμένες σε κρύο νερό για δέκα λεπτά)
ξύσμα και χυμό απο 2 λεμόνια
άρωμα λεμόνι/ βανίλια
10-15 σταγόνες στέβια υγρή


Πρώτα θα φτιάξουμε τη λεμονόκρεμα. Μπορείτε να τη φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα, αυτή η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο μέχρι ένα μήνα. Ζυγίζουμε τα υλικά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς να ανάψουμε τη φωτιά προσοχή! Χτυπάμε πρώτα τα αυγά με το μέλι να ομογενοποιηθούν, μετά το χυμό απ τα λεμόνια και το ξύσμα, μαζί και τα αρώματα και το αλάτι. Τα χτυπάμε με σύρμα. Ανοίγουμε σε σιγανή φωτιά το μάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Tip no1: ΔΕ χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση τεφάλ κατσαρολάκι μόνο ανοξείδωτο ή ίνοξ. Tip no2: Ανακατεύουμε συνέχεια γιατί αν σταματήσουμε τα αυγά θα γίνουν ομελέτα... Μόλις το μείγμα αρχίσει να ζεσταίνεται θα αρχίσει να πήζει. Εκείνη την ώρα προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια κρέμα και μόλις είναι έτοιμη και γυαλιστερή τη περνάμε από σίτα και τη βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Μόλις κρυώσει κάπως τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά. Αυτό ήταν το δύσκολο μέρος πέρασε!


Για τη βάση του cheesecake θα τρίψουμε στο μούλτι τα μπισκότα και θα ανακατέψουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να έχουμε κάτι σαν χώμα. Πιέζουμε με τα δάχτυλα σε ταψί με αποσπώμενο τσέρκι και έτοιμη η βάση. Το βάζουμε και αυτό στο ψυγείο.



Για την κρέμα θα χτυπήσουμε στο μίξερ την παγωμένη φυτική κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε το τυρί κρέμα. Σε μπρικάκι θα ζεστάνουμε το χυμό των λεμονιών και θα διαλύσουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη. Βάζουμε το χυμό με τη ζελατίνη στο μείγμα της κρέμας. Προσθέτουμε και τα αρώματα. Μπορείτε να τη κάνετε όσο γλυκιά θέλετε είτε με στέβια είτε με ζάχαρη άχνη. Εγώ έβαλα ακριβώς 10 σταγόνες στέβια και έγινε υπέροχη. Θυμηθείτε! Η κρέμα πρέπει να είναι κάπως αλμυρή και ξινή για να έρχεται σε ισορροπία με τη γλυκιά λεμονόκρεμα. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στα μπισκότα και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο. Μόλις έχει σταθεροποιηθεί καλά δηλαδή μετά από περίπου 5-6 ώρες θα γαρνίρουμε με τη λεμονόκρεμα. Καλή όρεξη και καλή Λαμπρή!




Lick that bowl...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου